sobota 7. dubna 2018

Handschar a jejich historie, aneb co se na české Wikipedii nedočtete, ale na chorvatské ano

Logo divize SS Handschar

Chorvatská Wikipedie udává toto:
 
,,(SS Handžar) Byla tvořena převážně chorvatskými muslimy a menším počtem katolických Chorvatů v Bosně a Hercegovině, volkovi a kosovských Albánců." 
 
,,Vznikla po četnických (Srby dělanými - četnici byli nacionalističtí Srbové) masakrech muslimů ve východní Bosně, poté muslimové chtěli od německých úřadů zbraně nebo ochranu, vytvářeli milice, aby se ochránili před četnickými útoky, které se později změnily na vojenskou jednotku. Primárním účelem jednotky byla původně ochrana domů a rodin, ale tato dohoda nebyla respektována." 
 
 
,,Je známá jako jediná jednotka SS, která po vyslání do Francie začala povstání proti Němcům a nacistickému režimu. Při této příležitosti bylo zabito osm německých důstojníků. Ti, kteří utekli, se pokoušeli připojit k francouzskému hnutí odporu, ale brzy byli chyceni a popraveni." 
 
Dzamaludin Ibrahimovič, v té době byl imámem v divizi Handžar, vzpomíná: 
 
"Byl jsem imámem (duchovním) v divizi Handzar. Když nám Bosňanům řekli, že se můžeme dobrovolně zaregistrovat do jedné německé jednotky, mnozí využili této příležitosti. V té době byla v Bosně krásná vzpomínka na rakousko-uherskou monarchii. Tak jsme se cítili nakloněni k německé říši. Německo bylo pro nás symbolem čistoty, pořádku a disciplíny. O koncentračních táborech a pronásledování Židů jsme nevěděli, protože množství dobrovolníků pocházelo z nejchudších podmínek, většinou z vesnice. Měli byste také vzít v úvahu, že četníci ve východní Bosně masakrovali tisíce muslimů, a tak jsme chtěli využít této příležitosti k obraně. "

Žádné komentáře:

Okomentovat