neděle 11. prosince 2016

10. prosince 2016 Kurdští Sokoly pro Osvobození (TAK) patřící pod PKK zaútočili v Istanbulu 2-mi sebevražednými bombovými útoky - CO TO JE KURDISTÁNSKÁ UNIE KOMUNIT (KCK), KE KTERÉ PATŘÍ PKK A KDO K NIM PATŘÍ - schéma organizace

Menší infor v kostce - historie o PKK.



V Turecku je PKK zakázaná, USA ji od roku 1997 považují za teroristickou organizaci.
Dne 30. května 2008 se v USA kvůli obchodování s drogami dostala na seznam Foreign Narcotics Kingpin Designation Act. Těmito obchody podporuje svůj boj za nezávislost.


Abdullah Öcalan („krycí jméno“: Apo, zkratka jména Abdullah, ale také s významem v kurdštině: strýc; * 4. dubna 1948, Ömerli, Turecko) je vůdcem a bývalým předsedou PKK – Kurdské strany pracujících, kterou sám založil v roce 1978.


Roku 1999 byl Öcalan odsouzen v Turecku za vlastizradu, členství v teroristickém spolku, krádež, vraždu a bombové útoky k smrti.
V roce 2002 byl tento rozsudek změněn na doživotní pobyt ve vězení. Ve věznici na ostrově İmralı byl do roku 2009 jediným vězněm.


Nadále je jeho osoba mezi Kurdy uctívána a za Öcalanovu svobodu se konají pravidelné demonstrace jak v Turecku, tak i v Evropě.


Z vězení vydal Öcalan několik knih, poslední v roce 2012.


V roce 1974 vznikla v Turecku na univerzitě v Ankaře kolem studenta Daniela El-habiba skupina, která se nazývala kurdští revolucionáři. Z této o pár let později, v roce 1978, vzešla PKK. V tomto roce začal na východě Turecka ozbrojený boj Kurdů za nezávislost.


Poté, co se na začátku osmdesátých let k moci v Turecku dostala vojenská junta, muselo vedení PKK zemi opustit. Abdullah Öcalan a jeho spolupracovníci vycestovali nejprve do Libanonu a později se jim podařilo přesunout veškeré vedení a aktivity PKK do Sýrie.
Syrská vláda se k PKK nikdy nehlásila a oficiálně její činnost v zemi popírala. Neoficiálně sloužila PKK syrské vládě jako prostředek nátlaku na tureckou stranu ve vodní problematice.
V posledních desetiletích vybudovala turecká vláda několik přehrad a hrází na řekách Eufratu a Tigridu, toto opatření způsobuje nemalé škody jak pro syrskou, tak i iráckou vládu, neb jsou obě země na vodě z obou řek závislé.
Vzdělávací tábory PKK se až do konce minulého století nacházely v Libanonu, který syrská vláda tou dobou kontrolovala.
Do ozbrojeného boje v Turecku se zapojili i syrští Kurdové.


SCHÉMA KCK A PKK


AFILACE KURDISTÁNSKÉ UNIE KOMUNIT (KCK) ZALOŽENA ABDULLAHEM ÖCALANEM

TURECKO - Strana Kurdských Pracujících (PKK), ke kterým patří Kurdští Sokoly pro Osvobození (TAK), dělající teroristické útoky a potom je v Turecku(a Sýrii) činná organizace Lidové obranné síly (HPG)
SÝRIE - Sjednocená demokratická strana (PYD), pod které patří Lidové obranné jednotky (YPG), jejichž součástí jsou Ženské obranné jednotky (YPJ)
IRÁK - Kurdistánská komunistická strana řešení (PÇDK)
ÍRÁN - Kurdistánská strana svobodného života (PJAK), jejíž ozbrojení milice Východní kurdské obranné síly (YRK) jsou často činné i v okolních zemích.

IDEOLOGIE KCK

Filozofie KCK je popsána v předmluvě na základě dohody (sözleşme), který přijal  Kurdistánský lidový kongres (Kongra-Gel) dne 17. května 2005.
To bylo napsáno vůdcem PKK Abdullahe Öcalanem dne 20. března 2005.
Poté, co popsal potřebu demokratického konfederalismu Öcalan dále řekl:
Demokratický konfederalismus Kurdistánu není státní systém, to je demokratický systém národa bez státu ... Má svou moc od lidí a přijímá ji k dosažení soběstačnosti ve všech oblastech, včetně ekonomiky.Demokratický konfederalismus je hnutí kurdského lidu, aby našel svou vlastní demokracii a organizoval vlastní sociální systém ... Demokratický konfederalismus je vyjádřením demokratického svazu kurdských lidí, kteří byli rozděleni do čtyř částí a které se šíří po celém svět ... rozvíjí (pojem) demokratického národa namísto nacionalistického-státního národa, který je na základě přísných hranic.
Někteří nazvali KCK jako "sovětský model státu" a jiní ho nazývají jako "radikální demokracie".

Murat Karayılan, vedoucí KCK (poté, co prezident Abdullaha Öcalana) vysvětlil ve své knize "Bir Savaşın Anatomisi" (Anatomie války) zásadu "demokratického konfederalismu":
Alternativou je nezávislé sebe-prohlášení demokratického konfederálního systému. (...) Společnost by měla být nezávislá, národ by měl být nezávislý. Navíc, hlavním cílem by mělo být pro nezávislé národy vytvoření demokratického státu komunit, na základě rovnosti, v rámci k onfederálního systému ... Je to systém partnerství, kde můžou různé kultury spolu žít.
Cílem je "Spojení vlastního kapitálu a svobodné vůle."
Ideologie "demokratického konfederalismu" leží těžce na teoriích liberálnosti municipalismu, sociální ekologii a komunalismu vyvinutým americkým anarchistou a politickým filozofem Murrayem Bookchinem, jehož díla Öcalan četl a upravil pro kurdské hnutí v prvních letech po roce 2000, když byl ve vězení.

Öcalan dokonce popisoval sebe jako studenta Bookchina, a PKK uctívalo amerického myslitele jako "jednoho z největších společenských vědců 20. století" u příležitosti jeho smrti v roce 2006.


10. 12. 2016 - 2 EXPLOZE V ISTANBULU, TURECKO

Vybrané články Daily Sabah

Před 10-ti hodinami

Vicepremiér Numan Kurtulmuş řekl v neděli, že počáteční výsledky poukazují na teroristické organizace PKK jako pachatele smrtících dvou  výbuchů, které zabily 38 lidí v Istanbulu v sobotu pozdě v noci.
Mluvil na CNN Türk(zpravodajský kanál), Kurtulmuş řekl, že ačkoliv šetření nebyla dosud uzavřena, zjištění naznačují, že teroristická organizace PKK může být zapojena do smrtícího teroristického útoku v Istanbulu.
"Přímým cílem útoku byla turecká policejní stanice " řekl Kurtulmuş a dodal, že útok byl plánován do detailů.
Poznamenal, že zhruba 300 až 400 kg výbušnin bylo použito v útoku vozidlem a auto, které tento bombový útok provedlo úplně zmizelo po výbuchu.
Kurtulmuş kritizoval Lidovou
demokratickou stranu (HDP) za to, že se ji nepovedlo distancovat se od teroristické organizace PKK.
"HDP by měla podporovat boj Turecka proti terorismu, spíše než podporovat PKK teroristy" řekl Kurtulmuş a dodal, že takový postup by to bylo ve prospěch voličů HDP.
"Turecko není jen v boji proti terorismu, je to válka proti terorismu" náměstek premiéra řekl a poznamenal, že v současné době není ani jedno hlavní město ve světě v bezpečí před teroristickými útoky, zatímco on vyzval všechny, aby se skutečně sjednotili proti terorismu.
Dvě bomby explodovaly při teroristickém útoku, k němuž došlo v istanbulském parku Maçka v sobotu večer, při kterých zahynulo nejméně 38 lidí a bylo zraněno 155, včetně 14, kteří jsou na jednotce intenzivní péče.

PŘED 7-MI HODINAMI

Obranné lidové jednotky (YPG) předtím hrozily Turecku teroristickými útoky ve videu vypuštěném v únoru letošního roku, kdy skupina vyhlásilo válku Turecku.
YPG je uznáváno jako vojenské křídlo PYD, což je syrská pobočka teroristické organizace PKK operující v Sýrii.
Nejnovější dva výbuchy v Istanbulu, byly nejspíše řízeny teroristickou organizací PKK, zabily nejméně 38 lidí a zranily 155 dalších. Je to jeden z nejkrvavějších útoků organizovaných teroristickou skupinou ze strany PKK / YPG.
Ankara (Turecko) zopakovala několikrát, že PKK, PYD a YPG jsou teroristické skupiny, které znamenají hrozbu pro národní bezpečnost Turecka a varovalo mezinárodní společenství několikrát, že teroristické skupiny se budou šířit nejen v Turecku, ale i v celém regionu.
Teroristické skupiny v letošním roce doposud provedly desítky teroristických útoků a zabily tisíce nevinných lidí a bezpečnostních důstojníků.
Ve videu zaznamenaném v Sýrii v PYDem kontrolované Amude, rodné mměsto Saleha Najera, který je pachatelem smrtících bombových útoků v Ankaře, skupina ozbrojených militantů YPG je vidět nastoupena jako jednotlivé jednotky, zřejmě před tréninkem. Velitel, mluví k teroristům, je slyšet křik sloganů a pronášení hrozeb proti Turecku ve snaze vyprovokovat své teroristické členy.
"Jako lid Amude, od nynějška budeme bránit práva našich lidí, všemi prostředky k dispozici jako Asayish, YPG, YPJ a HPJ," říká se ve videu.
"Naši lidé jsou stejní, neuznáváme žádné hranice ani hranice. Amude je Nusaybin, Cizre, Diyarbakir. Budeme rušit shnilé hranice," dodává velitel, sliboval jednotu s PKK teroristy žijícími v Turecku.
"Budeme chránit práva našich lidí na severu [v jihovýchodním Turecku]. S našimi lidmi v západním a severním Kurdistánu, utopíme [prezidenta Redžepa Tayyipa] Erdoğana ve vlastní krvi," slibuje a dodává, že PYD se "vyzkouší" prezidenta.
"To, co říkáme znamená, že boj západního Kurdistánu je boj severního Kurdistánu,"  označuje jihovýchodní Turecko jako součást takzvaného "Kurdistánu", zatímco volá po válce PKK proti tureckému státu a PYD ovládané části severní Sýrii.
Na konci videa, radikálové křičí "Serok Apo", což znamená "vůdce Apo" vzdávají tím poctu vůdci PKK Abdullahovi Öcalanovi, který si odpykává doživotní trest v İmralı ostrově v Marmarského moře od roku 1999, kdy byl zadržen tureckými bezpečnostními silami v Keni.

PŘED 2-MA HODINAMA

PKK teroristický sebevražední tým, známý jako Kurdistan Freedom Hawks (TAK), převzal odpovědnost v neděli za teroristické bombové útoky, které zabily 38 lidí a zranili 155 v sobotu v noci v istanbulské čtvrti Beşiktaş.
Prohlášení vydané skupinou řiká, že nikdo z Turecka nemůžue očekávat, že  bude vést klidný život tak dlouho, jak tyto situace přetrvávají a Abdullah Öcalan, uvězněný vůdce PKK, zůstává za mřížemi.
Tajné zpravodajské zdroje řekli v neděli, že jeden z podezřelých sebevražedných atentátníků za smrtící útok vstoupil do Turecka z  pásma kontrolovaného PYDem v Sýrii.

Obranné lidové jednotky (YPG), což je vojenské křídlo PYD, předtím hrozily Turecku teroristickými útoky ve videu vypuštěném v únoru letošního roku, kdy skupina vyhlásila válku Turecku.

Oba PYD a YPG jsou odnož teroristické organizace PKK operující v Sýrii. Radikálové často dostávají školení v Sýrii v YPG pozicích a cestují do Turecka na provádění útoků za TAK nebo PKK, obě skupiny sdílejí organické vazby s PYD / YPG.

TAK řeklo, že dva ze jejich členů zemřeli při útocích, ale neupřesnilo, ale neřekli, zda to byli sebevražední útočníci s tím, že budou uvolňovat informace o útočnících v nejbližších dnech.
Istanbulem otřásly různé výbuchy v sobotu pozdě, které zabily 38 lidí a zranily 155 dalších, z nichž 14 jsou v kritickém stavu. Úředníci poznamenali, že první výsledky naznačují, že brutální útok byl proveden teroristickou organizací PKK.

Skupina již dříve tvrdila, že učinila různé útoky na civilisty, které proběhly v minulých obdobích.
Dne 17. února, TAK převzalo odpovědnost za automobilový bombový útok, který zabil 29 lidí, převážně vojenského personálu, v centru města Ankara během večerní dopravní špičky. Opět v Ankaře, 37 civilistů bylo zabito, když bylo automobilová bomba řízená na civilisty na rušné autobusové zastávce a odpálilo se dne 13. března.

Dne 10. června, se TAK přihlásilo k automobilové bombě, která vybuchla, když okolo jel autobus a míjel pořádkovou policii v istanbulské čtvrti Fatih, zabilo to 12 lidí, včetně pěti civilistů, přičemž byli zraněny desítky dalších.
Nejméně 13 lidí bylo zraněno, když se sebevražedný atentátník odpálil v blízkosti historického Ulu (velké) mešity v severozápadní městě Bursa dne 27. dubna.
TAK se rovněž přihlásil vražednému útoku na istanbulské letiště Sabiha Gökçen dne 23 prosince 2015, jeden uklízeč zemřel a druhý byl raněn, přičemž bylo poškozeno pět letadel.
Jiné útoky na civilisty, které udělal k PKK afilovaný TAK:
Pět lidí bylo zabito, dva z nich turisté, a 20 lidí bylo zraněno při výbuchu bomby v Kusadasi, pobřežním letovisku v západním Turecku dne 10. července 2005.
AKP patřící kancelář v Istanbulu byla napadena dne 5. dubna 2006.
Dva lidé byli zabiti v útoku na hotel v jihozápadní části Marmaris dne 28. dubna 2006.
Čtyři lidé byli zabiti a mnoho jich bylo zraněno při útoku v Antalyi dne 28. srpna 2006.
Čtyři vojáci a jeden civilista byli zabiti, když byl vojenský autobus vyhozen do povětří v istanbulské čtvrti Halkali dne 22. června 2010.

Třicet dva lidé bylo zraněno při útoku na náměstí Taksim v Istanbulu dne 31. října 2010.

Při bombovém útoku tři lidi byli zabiti a zraněno 34 na Kızılayském náměstí v Ankaře 20. září 2011.

FOTKY Z ÚTOKU V ISTANBULU 10.12.2016






Žádné komentáře:

Okomentovat