sobota 10. prosince 2016

Rozhovor o Wahhábismu v Bosně s Esadem Durakovićem v pořadu "Pravda" na TV1 - 5. 5. 2015

Vedle bezpečnostních orgánů, které musí vyvíjet činnost, je třeba, aby Islamska Zajednica u BiH (IZ) {česky: Islámská Obec v Bosně a Hercegovině - hlavní orgán Islámu v Bosně reprezentující tradiční bosenský Hanáfismus} šířila povědomí o tradičních bosenských muslimech. 
A aby nevyjadřovala sympatie k wahhábistickým náb. obcím, a nedopustila, aby se rekrutovali noví wahhábisté.
Řekl Esad Duraković profesor na Fakultě Islámských Nauk (FIN) v Sarajevu, který byl hostem v pořadu "Pravda" se Sanjijem Bećiragićem na TV1.


Jak jste reagoval, když jste se dověděl o napadení policejní stanice ve Zvorniku ?


První reakce byla emotivní. Reagoval jsem negativně. Vnímání této události byla velmi složitá.
Ten zločinný akt má mnoho aspektů. Máme wahhábitský aspekt, o kterém můžeme vést konkrétní rozhovor.
Máme čistě právnický aspekt, a to do jaké míry se může, nebo, nemůže dovolit zabití člověka, bez ohledu na motivy vraha.
Podle mého názoru, je nejvážnější třetí aspekt, a to je vytěžení politického kapitálu z tohoto zločinu.
To kdo, to platí a instruuje, atd.


Proč se stát nevypořádá s wahhábitským hnutím a wahhábitskýma obcema, které jsou nebezpečím jak pro Bosnu a Hercegovinu, tak i pro Bosňáky (bosenský národ) ?


Před několika lety jsem upozorňoval na tuto nebezpečnost Wahhábismu.
Věřím tomu, že se děje instalování Wahhábismu mezi muslimy Bosny, kteří jsou tradičně kosmopolitní, tolerantní lidi, a díky tomu byli schopni obstát a zůstat na tomto prostoru, a že je to (instalování Wahhábismu) mezinárodní projekt, i když o tom nemám nezvratné důkazy.
Protože to je, i když wahhábovci o tom neví, namířené proti zájmům Bosňáků, a tím proti Bosně a Hercegovině jakožto zemi/státu.
Bývalý reis (muslimský duchovní) rozmazloval tyto lidi a nazýval je "novými muslimy" - to je jeden afirmativní kvalifikativ.
A nebo si připomeňme na teroristický útok na policejní stanici v Bugojnu, a on říkal, že tady není nutnost odpovědi Islamske Zajednice u BiH, a že IZ nemusí zasahovat.


A je v těchto věcech potřeba činnosti IZ ?


Pokud někdo učiní teroristický čin v takto složité politické situaci, ve jménu Islámu, a potom vrchní pohlavár IZ řekne, že s tím nemá co do činění, tak jde o totálně špatný přístup k takové záležitosti, a dokonce jde o amnestování ideologie těch lidí, jejich záměrů, politiky a ambic z nejvyšší instance Bosny a Hercegoviny.


To znamená, že wahhábitský problém není jen problémem v Bosně a Hercegovině ?


Mám informace, že je velmi silný v Kosovu. V Černé Hoře méně, je také v Makedonii, a vidíme jak dramaticky konfrontuje s druhou krajní pozicí v Islámu, a to Šiísmem(-Dvanáctníků) na Středním východě. Importovaným odtamtud, je i v Evropě, Rakousku ... Myslím, že je zvláště nebezpečný pro situaci v Bosně a Hercegovině, protože pozice je muslimů zde je velmi choulostivá.


Proč je choulostivá ?


Protože, agrese na Bosnu a Hercegovinu a Bosňáky, učiněné za účelem odstranění muslimů jakožto státotvorného subjektu, vedoucí ke zmenšení rozměrů lidové komunity nebo náboženství, a pak by tam nebyl žádný problém.
Wahhábovci, svými akcemi, jdou na ruku těm, kteří chtějí prezentovat muslimy jako  nenapravitelné extremisty a jako faktor, který je zcela dezorientační a který destabilizuje situaci.
Pokud bude tento trend pokračovat, tak se ukáže, že byli v právu osoby jako Karadžić, Mladić ... kteří říkali, že oni "jsou v Bosně a Hercegovině nárazníky křesťanské Evropy".


Proč tedy Bosňáci nevidí, že wahhábitské hnutí je nebezpečí ?


Myslím, že vidí. a někteří profesoři na FIN na v to upozorňujeme, ale jelikož jsem přesvědčen, že se jedná o mezinárodní projekt, myslím, že bezpečnostní služby nereagují adekvátně
 Je nepochopitelné, že v zemi, může být enkláva, obec, kam nemůžou vstoupit policejní orgány, když chtějí. To znamená, že bezpečnostní služby toto tiše tolerují a nedělají to, co by měly.


V případě, že se Bosna a Hercegovina nevypořádá s wahhábistickými hnutími, může to vést k mezibosenského konfliktu, tj. rozpadu ?


Vedle bezpečnostních orgánů, které musí vyvíjet činnost, je třeba, aby Islamska Zajednica u BiH (IZ) pracovala na zvýšení povědomí o tradičních bosenských muslimech. 
A aby nevyjadřovala sympatie k wahhábistickým náb. obcím, a nedopustila, aby se rekrutovali noví wahhábisté.
Když budete studovat historii Wahhábismu, faktem je, že největší hrozbou jsou pro ostatní muslimovy, kteří nevěří stejným způsobem, jako oni.
Jdou likvidovat, válčit a činit extrémní akce.
Křesťané pro ně nejsou problém, jim nic nedělají, ale útočí na šíity, šíité útočí na ne, útočí na obyčejné, tradiční muslimy, protože nevěří správným způsobem.
To je tím hlavním cílem projektu, aby muslimy v Bosně a Hercegovině ukázali jako extrémisty, a to v případě, že nedosáhnou vhodná opatření proti nim, tak oni vstoupí do dramatického konfliktu muslimů mezi sebou v Bosně a Hercegovině.

Pokud se nevyřeší wahhábistký problém, tak Bosně a Hercegovině hrozí mezibosenský konflikt, ale i nepřežití Bosny a Hercegoviny jakožto státu ?

Ano. Měli jsme toto možnost vidět v Krajině (část Bosny na západě), útoky na imámy, atd.
Jedná se o předzvěst budoucích konfliktů širokého rozsahu.
Musíte vědět, že Bosna a Hercegovina nemůže existovat bez Bosňaků.
Pokud se dostanou do konfliktu, nebude Bosny a Hercegoviny.
Ani muslimové nemohou přežít bez Bosny a nikoli Bosna bez muslimů.
To je reálná vyhlídka, není čas mařit čas.


Ví o tom bosenští politici ?


Nevěřím tomu.


Jak jejich zpoždělé reakce, ale i mlčení okomentujete ?


Nejen, že když přijde na wahhábovce, politici v Bosně a Hercegovině, stejně jako v mnoha jiných věcech, nemají žádnou vizi.
Jsou to lidé, kteří se zaměřují zejména na pragmatickou politiku ze dne na den, hasící lokální požáry ... Jsem přesvědčen, že většina z nich, kteří jsou schopni reagovat, nemají tuto vizi. Obávám se, že bude příliš pozdě, až se stane katastrofa/velké neštěstí.


A může se katastrofa opakovat, pokud se nepřijde reakce ?


Není o tom pochyb. To je něco, co se opakuje v pravidelných intervalech.
Tyto akce lze chápat jako některé testy, takové náznaky, jako zkoušky na generálku.
Není pochyb o tom, že se to bude opakovat.
Pokud nebude akce provádět správným způsobem, mějme na paměti, že to, co se děje v Bosně a Hercegovině v souvislosti s wahhábovci, velmi dobře zapadá do islamofobních trendů v Evropě.
To je problém. Jsou tu, aby jejich akce vytvořily nepřátelství vůči islámu a krmily islámofobii.
V současné době byla střelba v Texasu, muslim napadl výstavu karikatur proroka Mohameda (mír s ním.
Trend islamofobie ve světě existuje, a to je princip tlačných pružin.
Utiskování jedné kultury druhou, a pak dochází k reakci ve formě ISIL, Wahábismu nebo jiného extremismu.


Originální článek, zde: http://www.avaz.ba/clanak/176423/ako-se-vehabizam-ne-iskorijeni-u-bih-moze-doci-do-medubosnjackog-sukoba


Esad Duraković
A belaj se, ako ne bude reakcije, može ponoviti?

Žádné komentáře:

Okomentovat