úterý 6. prosince 2016

Pohled muslimů z perpektivy Islámu na Židy/židy

Islám požaduje na muslimech, aby respektovali lidi všech vyznání, a to jasně zahrnuje následovníky judaismu.Židé jsou považováni za jednu ze skupin lidí, popsaných jako "Lid Knihy".
Jedná se o titul daný dvěma skupinám lidí; Židům a křesťanům, obě skupiny dostaly pokyny přímo od svých zakladatelů, Mojžíš (mír s ním) a Ježíš (mír s ním), resp.

Dále Islám neodsuzuje jakoukoliv osobu, protože každý má stejnou příležitost získat Boží zalíbení.

Také Židé mají stejnou možnost, aby byli respektováni v Islámu a islámských komunitách.


Když Prorok (mír s ním) cestoval do Medíny a stal se hlavou muslimského státu, učinil smlouvu s Židy založenou zcela na spravedlnosti a rovných příležitostech.


Dalším příkladem byl zlatý věk židovské kultury na Iberském poloostrově (ve Španělsku a Portugalsku) v době, kdy muslimové vládli Španělsku v osmém století.


Korán však dává na vědomí, že někteří Židé byli zodpovědní za hon na Ježíše (mír s ním) - proroka Boha - aby byl zabit na kříži a toto přineslo jim nelibost ze strany Boha.


Nicméně jak je uvedeno výše toto v žádném případě neznamená, že všichni Židé jsou vinni či dokonce je trestat, tak bylo zapsáno v Koránu.Jistě, věřící, i židé a křesťané a sabejci - podle toho, kdo z nich skutečně věří v Boha a v Den poslední, musí dostat svou odměnu u Pána svého, a žádný strach nepřijde na ně, ani nebudou oni truchlit. (Ch.2: V.63).Ve skutečnosti podle Islámu bylo velmi mnoho skvělých židů a je hodno poznamenat, že většina z proroků uvedených v Koránu bylo židovského původu (mj. např. Mojžíš (mír s ním), Áron (mír s ním), David (mír s ním), Šalamoun (mír s ním), Eliáš (mír s ním), Jan Křtitel (mír s ním) a Ježíš (mír s ním) ).



Židé při modlitbě v Jeruzalémě

Žádné komentáře:

Okomentovat