čtvrtek 8. prosince 2016

BOŽÍ PLÁN - DOSÁHNUTÍ PRAVDY V MONOTEIZMU SKRZE POZNÁNÍ JEDINÉHO BOHA -> STVOŘITELE

Od stvoření člověka (Adema a Hawy - mír s nimi), tedy našich prastarých rodičů přes proroka Núha (mír s ním) a dále měl Bůh záměr, abychom Ho poznali a věřili jen v Něho.
Bohužel lidé se od Boha odkláněli a po určité době, kdy byl Bůh zapomenut, si vybral Ibrahíma (mír s ním) jako prvního celkem dobře zdokumentovaného proroka-posla (kromě Núha - mír s ním o kterém jsme psali výše a Sáliha a Húda - mír s nimi, o kterých možná nelogicky bude níže) , z jehož sémě vzešel jeho syn Isma'il (mír s ním - praotec Arabů) a druhý syn Ishák (mír s ním - praotec Izraelitů).
Tento Ibrahím (mír s ním) měl za úkol obnovit víru v Boha, podobně jako o trochu později Músa (mír s ním) a jiní proroci (mír s nimi), které známe z Koránu či Bible.

Nejspíše v podobné době jako Ibrahíma (mír s ním) vyslal Zarathuštru, ale u tohoto proroka si nejsme až tak jisti, zda jeho Ahura Mazda byl náš jediný Bůh.
Docela dlouho před Ibrahímem (mír s ním) a krátce po Núhovi (mír s ním) byli Bohem posláni důležití, ale celkově neúspěšní proroci Húd z kmene 'Adovců (mír s ním) a Sálih z kmene Thammudovců (mír s ním).
O hodně později po Músovi a jiných prorocích (mír s nimi) přišel Ísá (mír s ním) o kterém si tzv. křesťané překroucením biblického Nového Zákona a ekumenickými koncily vymysleli spoustu rouhačských věcí, které se od Božího plánu odklonily.
A proto Bůh vyslal proroka Mání z Babylonie (v té době součást perské Sassánovské říše), který žil mezi lety 216-276, aby škodu napravil a dostal víru zpět do poznání jediného Boha, bohužel neuspěl a zemřel mučednickou smrtí.
Manicheismus definitivně zanikl ve 14. století v jížní Číně, ale stal se bezvýznamným již po úmrtí zakladatele, krom dle mého krátké epizody úlohy státního náboženství od r. 762 v Ujgurské říši až do jejího zániku v 9. století.
A tedy Bůh poslal cca v r. 570 již dávno předpovězeného (biblických textech) proroka Muhammada Pečeť Proroků (mír s ním), který vše vrátil do pravdivého učení Boha a završil tak zprávu o Božím záměru.

Žádné komentáře:

Okomentovat